May Nóra

Munkahely:  MTA TTK, Műszercentrum, Kémiai Krisztallográfia Kutatólaboratórium

Végzettség: vegyész, PhD

Kutatási téma: Biológiailag aktív szerves vegyületek és fémkomplexeik szerkezetét határozom meg nagyműszeres szerkezetvizsgáló módszerekkel. Ezeket az anyagokat széles körben alkalmazzák a klinikai gyakorlatban gyógyszerként, kontraszt anyagként, vagy fémkelátorként. Az ilyen anyagok szerkezetvizsgálata alapvetően fontos a szerkezet és a biológiai hatás közötti összefüggések megértésében. Az egykristály röntgendiffrakció módszerével a molekulák és komplexeik kristályai vizsgálhatók, amellyel igen pontos és megbízható szerkezeti adatokat kaphatunk a vegyületek szilárd fázisú szerkezetéről, és a molekulák közötti kölcsönhatásokról.  A biológiai hatás kifejtése szempontjából azonban fontos, hogy a vegyületek szerkezetét oldat fázisban is megvizsgáljuk. Erre a paramágneses fémionok (elsősorban réz(II)) esetén az elektronspin rezonancia spektroszkópia módszerét alkalmazom.

Zenei érdeklődés: Nyolc éves korom óta tanulok zenét, 10 évig tanultam hegedülni, majd pár évig kamarazenekarban játszottam. Énekeltem az általános iskolai kórusban, de mindig jobban szerettem hangszeren játszani, mint énekelni. 2004-ben Szegedről kerültem fel Budapestre, a Kémiai Kutatóközpontba és így nem tudtam folytatni a kamarazenélést. Mikor megtudtam, hogy a munkahelyemen működik egy kórus, adódott a lehetőség, hogy csatlakozzak a Chemical Singershez, mivel zene nélkül nem sokáig bírtam. A kóruséneklést annyira megszerettem, hogy 2010-ben csatlakoztam az Erkel Ferenc Vegyeskarhoz is. Így nagy kórusra írt klasszikus, és kamarára írt reneszánsz és populáris műveket egyaránt énekelhetek.

Egyéb szabadidős tevékenységek: 2006 óta jógázom, és annyira fontosnak tartom, hogy az MTA TTK-ban is szerveztem jógázási lehetőséget a munkatársak részére. Ezen kívül elvégeztem egy webszerkesztő tanfolyamot, én szerkesztem a Chemical Singers, az EFVK és a Kémiai Krisztallográfia Laboratórium honlapját.